Jak nakreslit střih trička

Konstrukce střihu dámského trička

Tenhle návod byl původně určen absolventům mého kurzu. Aby měli nějakou berličku – studijní oporu až budou střih opakovat sami a bez mého dohledu. Je určena všem, kterým nesedí kupované tričko a kteří chtějí umět nakreslit střih trička podle svých naměřených rozměrů (na míru). Jde o návod (postup), který můžete opakovaně používat, a protože si střih následně tvoříte sami, můžete jej využívat i ke komerčním účelům. Sama tuhle konstrukci používám léta a učím ji na svých kurzech.

Jde o střih, tzv. základní, který je možné používat a následně ušít tak, jak je. Případně provádět drobné úpravy, které se zakreslují rovnou do konstrukce. Nejsnadněji se zakreslí úprava hloubky nebo i šířky výstřihu. Někdy je třeba myslet na bříško a boky a poupravit dle nich boční okraj trika. U rukávu se dá upravit délka. Z dlouhého rukávu zakreslit 3/4 délku. 

strih-damskeho-tricka

 

Příprava na kreslení

A. Do připravené tabulky zapíšeme své pečlivě naměřené míry.

Naměřené obvodové tělesné rozměry zapíšeme do tabulky v celých hodnotách. Délkové a šířkové rozměry zapíšeme také celé.

tabulka tricko

Pro samotné kreslení si nevystačíme jen s naměřenými hodnotami. Trika se šijí z materiálu, které jsou různě pružné. A proto je třeba zohlednit, kolik k naměřeným hodnotám přidat (nebo ubrat) na přídavcích. U hodně pružných, elastických materiálu jdou přídavky i do mínusových hodnot. (V našem případě použijeme hodnoty konstrukčních přídavků, které odpovídají roztažnosti od 10 do 30 %.). 

Doporučuji, padnutí střihu nejdříve ověřte na zkušebním vzorku.

Střih je bez přídavků na švy! Až budete kreslit na látku, nechte si od okraje látky místo na švovou záložku.

B. Vypočítáme si vzorečky, které jsou pro zdárně zhotovený střih nezbytné.

vzorecky1 

vzorce triko damské

 Samotné kreslení trupové části trika

  • Narýsujeme si úhel dvou přímek. Přímku krční a přímku zadní středovou.
  • Od průsečíku přímky krční a zadní středové směrem dolů ↓ naneseme délkové rozměryzhp  dz  do.
  • Z těchto bodů vedeme Ⱶ kolmice. Vzniknou nám přímky hrudní, pasová a dolní.

 strih tricko 1

  • Vzdálenost mezi krční a hrudní přímkou (zhp) si pro snadnější představu dalšího kreslení označím písmenem X.
  • Od hrudní přímky směrem nahoru ↑ si nanesu 1/2 naměřené hodnoty X. A zakreslím přímku Ⱶ lopatkovou.
  • Od krční přímky směrem dolu ↓ si nanesu hodnotu 1/8 X a zakreslím přímku Ⱶ nadpažní.

strih tricko 2

Nyní budeme nanášet šířkové rozměry

  • Na krční přímce si naneseme 1/6 ok (šířka průkrčníku zadního dílu), a směrem nahoru si zakreslíme krátkou kolmici.
  • Na tuto krátkou přímku naneseme rozměrem 1,3 cm.
  • Na hrudní přímce si naneseme 1/2 šz (šířky zad) a směrem nahoru ↑zakreslíme kolmici, zadní průramkovou přímku.
  • Na hrudní přímce si naneseme ještě jeden rozměr 1/4 oh a zakreslíme kolmici směrem dolů. Vzniklá přímka se nazývá boční.
  • Od hrotu průkrčníku zakreslíme zkosenou přímku ramenní a naneseme na ni rozměr šr + 0,5 cm. To je náramenice. (Vznikne tak, že rozměr nanesený na přímce protne nadpažkovou přímku).

strih tricko 3

Zakreslíme tvar zadního dílu

Tvar zadního dílu je vyznačený zeleně. Boční okraj se zakresluje s vybráním v pase o 2–3 cm. Pokud máte bříško, zakreslíte boční okraj bez vybrání, tj. rovně.

Zakreslíme tvar předního dílu

Tvar předního dílu vychází z toho zadního.

  • Průkrčník bude hlubší o 6 až 10 cm (případně víc, ale pak je nutné upravit i šířku průkrčníku).
  • Náramenice bude zkosená oproti tvaru zadního dílu o 1 cm.
  • Průramek předního dílu bude oproti zadnímu dílu více vybraný. O 1 cm.

strih tricko 4 

 Je už jen na vás, jestli si nakreslíte konstrukci zadního dílu dvakrát. První použijete pro zakreslení tvaru zadního dílu a do druhé zakreslíte tvar pro přední díl.

Nebo použijte jen jednu konstrukci a tvary obou dílů zakreslíte odlišnou barvou. Pak je třeba vzít obkreslovací papír a přední díl si přenést na něj.

 

 Konstrukce rukávu

  • Před samotnou konstrukci rukávu si změříme výšku průramku předního i zadního dílu a obvod průramku předního a zadního dílu. Rozměry si zapíšeme do tabulky nebo někam stranou ať si je nemusíme pamatovat.

strih tricko 5

  • Nakreslíme si dvě na sebe kolmé přímky. Takové velké písmeno T. Vodorovná přímka se nazývá nadpažní nebo také nadpažková. Svislá přímka značí střed rukávu.
  • Od průsečíku těchto dvou přímek si směrem dolů naneseme délkové rozměry pro rukáv. VRH ↓ a v pokračování↓ 1/2 dr+4  a ↓dr. (Pro výpočet výšky rukávové hlavice VRH existuje hned několik způsobu. Pro úplety se hodí 1/3 oprůr - 2 nebo 1/3 vprůr (+1)).
  • Z těchto bodů zakreslíme na každou stranu od středu rukávu kolmice. Vzniknou přímky, které se nazývají pažní, loketní a dolní.

V horní části rukávu

  • Naneseme šířku předního dílu rukávu od průsečíku nadpažní přímky a středu rukávu si naměříme obvod přední části průramku, tak aby protnul pažní přímku. Nakreslíme šikmou přímku.
  • Naneseme šířku zadního dílu rukávu – od průsečíku nadpažní přímky a středu rukávu si naměříme obvod zadní části průramku. (Obvody průramku zjistíme změřením již hotové konstrukce trupové části). Nakreslíme šikmou přímku.

 strih tricko 6

  • Abychom vykreslili rukávovou hlavici co nejpřesněji, rozdělíme šikmé přímky na polovinu a vztyčíme krátké kolmice, které spojíme s průsečíkem středové a nadpažkové přímky. Přední část rozdělíme na 1/3, zadní část na 1/2 a nakreslíme pomocné přímky pro vykreslení rukávové hlavice.

strih tricko 7

 V dolní části rukávu

  • Na dolní přímce si od středu rukávu naneseme na každou stranu rozměr ½ ozp – 0,5 až 1. Hodnota tohoto rozměru ovlivňuje těsnost rukávu kolem zápěstí. Pokud chcete rukáv volnější, nanesete hodnotu ½ ozpSpojíme s body na hrudní (pažní) přímce.
  • Zakreslíme správný tvar rukávové hlavice dle obrázku. Případně upravíme délku rukávu na ¾ délku a máme hotovo.

strih triko konstrukce

Střih na pánské triko najdete zde.