Jak nakreslit střih na pánské tričko

Konstrukce střihu pánského trička

Důvodů, proč je fajn umět si nakreslit vlastní střih trička je spousta.

Individualita a originalita: Když si nakreslíš vlastní střih trička, můžeš později ušít unikátní a originální kousek oblečení, který se odlišuje od běžně dostupných triček na trhu. Budeš mít svůj osobitý styl a můžeš nosit něco, co nikdo jiný nemá.

Přizpůsobení svému tělu: Každý člověk má odlišné proporce a tvar těla. Nabídka běžně dostupných triček mu nemusí vyhovovat. Když si nakreslíš vlastní střih trička, můžeš ho přizpůsobit svým křivkám, výšce a velikosti. To zaručí, že tričko bude sedět lépe a bude ti pohodlné.

Kreativita a získání nových dovedností: Vytváření vlastního střihu trička je kreativní proces, který ti umožňuje rozvíjet své dovednosti v navrhování oblečení. Můžeš experimentovat s různými tvary, členěním, délkami rukávů, výstřihy atp. Tímto způsobem se můžeš zdokonalit v tvorbě vlastního oblečení a rozšiřovat své schopnosti a dovednosti.

Kontrola nad materiálem a kvalitou: Při výrobě vlastního trička si můžeš vybrat materiál a vzor, který preferuješ. Můžeš si být jistý, že tričko je šité s pečlivostí a odpovídá tvým očekáváním ohledně kvality.

Možnost výroby vlastní kolekce: Pokud máš zájem o módu a navrhování oblečení, umění vytvářet vlastní střih trička je skvělým začátkem. Můžeš se inspirovat svými návrhy a vytvořit vlastní kolekci triček, kterou můžeš dokonce i prodat nebo sdílet s ostatními.

Pamatujte, že vytvoření vlastního střihu trička není pro začátečníka jednoduché a vyžaduje určité dovednosti a znalosti v oblasti návrhu a šití.  Nicméně, postupem času a praxí můžeš tyto dovednosti zdokonalit.


 

Kreslení střihu pánského trika se od dámského střihu příliš neliší. Rozdíl je v přídavcích a zakresleném tvaru. 

Návod na střih, který zde dávám sama používám. Zejména když šiju trika z pružného úpletu. Jde o střih, tzv. základní, který je možné používat a následně ušít tak, jak je. Případně z něj vycházet a úpravy, pak zakreslit rovnou při stříhání látky.

Nejsnadněji se zakreslí úpravy

  • délky rukávu
  • hloubky a šířky výstřihu
  • dolní šířky rukávu
  • bočního okraje, který zohledňuje tvar těla

V každém případě, padnutí střihu nejdříve ověřte na zkušebním vzorku. 

kanky

Příprava na kreslení

A. Do připravené tabulky zapíšeme své pečlivě naměřené míry.

Naměřené obvodové tělesné rozměry zapíšeme do tabulky v celých hodnotách. Délkové a šířkové rozměry zapíšeme také celé.

panske triko rozmery

Pro samotné kreslení si nevystačíme jen s naměřenými hodnotami. Trika se šijí z materiálu, které jsou různě pružné a roztažné. A proto je třeba zohlednit, kolik k naměřeným hodnotám přidat (nebo ubrat) na přídavcích. U hodně pružných, elastických materiálu jdou přídavky i do mínusových hodnot. 

Doporučuji, padnutí střihu nejdříve ověřte na zkušebním vzorku.

Střih je bez přídavků na švy! Až budete kreslit na látku, nechte si od okraje látky místo na švovou záložku.

B. Vypočítáme si několik málo vzorečků, které v samotné konstrukci použijeme.

Přídavky (čísla v závorce) volíme podle toho, jestli šijeme z pružného nebo nepružného úpletu a podle toho, zda chceme tričko přiléhavé nebo raději volné.

panske triko vypocty upravene

 Kreslení trupové části trika

1. Narýsujeme si úhel dvou přímek. Přímku krční a přímku zadní středovou.

2. Od průsečíku přímky krční a zadní středové směrem dolů ↓ naneseme délkové rozměryzhp  dz  do.

3. Z těchto bodů vedeme Ⱶ kolmice. Vzniknou nám přímky hrudní, pasová a dolní.

4. Vzdálenost mezi krční a hrudní přímkou (zhp) si pro snadnější představu dalšího kreslení označím písmenem X.

tr1

5. Od krční přímky směrem dolů ↓ si nanesu 1/2 naměřené hodnoty X.  A zakreslím přímku lopatkovouTato hodnota je zároveň označena písmenem Y.

6. Od krční přímky směrem dolu ↓ si nanesu hodnotu 1/4 Y a zakreslím přímku nadpažní (nadpažkovou).

7. Na krční přímce si naneseme 1/6 ok (šířka průkrčníku zadního dílu), a směrem ↑ nahoru si zakreslíme krátkou kolmici. Na tuto krátkou přímku naneseme rozměrem 1,5 cm.

8. Na hrudní přímce si naneseme 1/2 šz (šířky zad) a směrem nahoru ↑ zakreslíme kolmici, zadní průramkovou přímku. Pokud chceme triko volnější přidáme k rozměru 1/2 šz přídavek 1 až 1,5 cm. Pokud chceme triko obtáhlejší (třeba v případě velmi pružného a roztažného materiálu) bude přídavek v mínusových hodnotách, -1 až 1,5 cm.

9. Na hrudní přímce si naneseme ještě jeden rozměr 1/4 oh a zakreslíme kolmici směrem dolů. Vzniklá přímka se nazývá boční. Pokud chceme triko volnější opět přidáme k rozměru 1/4 oh přídavek 1 až 2,5 cm. Pokud chceme triko obtáhlejší (třeba v případě velmi pružného a roztažného materiálu).

tr2

10. Od průsečíku nadpažkové a zadní průramkové naneseme 0,5 až 1 cm a přímkou spojíme s hrotem průkrčníku. Vznikne zkosená přímka ramenní a naneseme na ni rozměr šr + 0,5 až 1 cm. To je náramenice.

11. Vykreslíme tvar zadního dílu (ZD)

  • Tvar zadního dílu je vyznačený tučně. Boční okraj se zakresluje s vybráním v pase o 1 až 2 cm. Pokud máte bříško, zakreslíte boční okraj bez vybrání, tj. rovně.

tr3

 

12. Vykreslíme tvar předního dílu (PD)

Tvar předního dílu vychází z toho zadního

  • Průkrčník bude hlubší o 1/6 ok - 1.
  • Náramenice bude zkosená oproti tvaru zadního dílu o 1 cm.
  • Průramek předního dílu bude oproti zadnímu dílu více vybraný, o 1 cm.

 tr4

 

 

tr5

Kreslení rukávu

13. Nakreslíme si dvě na sebe kolmé přímky. Takové velké písmeno T.

  • Vodorovná přímka se nazývá nadpažní nebo také nadpažková.
  • Svislá přímka značí střed rukávu.

Od průsečíku těchto dvou přímek si směrem dolů naneseme délkové rozměry pro rukáv. VRH ↓ a v pokračování↓ dr.

14. Z těchto bodů zakreslíme na každou stranu od středu rukávu kolmice. Vzniknou přímky, které se nazývají pažní a dolní.

 r1

 V horní části rukávu

15. Od průsečíku nadpažní přímky a středu rukávu si na každou naneseme 1/2 hodnoty obvodu průramku, tak aby protnul pažní přímku. Nakreslíme šikmou přímku.

  • (Obvody průramku zjistíme změřením již hotové konstrukce trupové části změřením průramku předního a zadního dílu dohromady). 

16. Abychom vykreslili rukávovou hlavici co nejpřesněji, rozdělíme šikmé přímky na čtvrtiny. Podle obrázku nakreslíme pomocné přímky a naneseme pomocné rozměry pro vykreslení rukávové hlavice.

 r2 znova

 Dolní část rukávu

17. Na dolní přímce si od středu rukávu naneseme na každou stranu rozměr ½ ozp.

  • Hodnota tohoto rozměru ovlivňuje těsnost rukávu kolem zápěstí. Pokud chcete rukáv volnější, nanesete hodnotu ½ ozp + 1 až 2 cm.

18. Spojíme s body na hrudní (pažní) přímce.

19. Zakreslíme správný tvar rukávové hlavice dle obrázku. Vnitřní okraj rukávu PD zaoblíme 0,5 až 1 cm dovnitř, ZD zaoblíme směrem ven. 

Můžeme zakreslit i délku pro krátký rukáv a máme hotovo.

 r3

 Střih na dámské triko pak najdete zde.