Jak nakreslit střih kalhot

ZÁKLADY KONSTRUKCE KALHOT

kalhoty nákres pd i zd

Příprava na kreslení

A. Do připravené tabulky zapíšeme své pečlivě naměřené míry.

Pro konstrukci střihu základních kalhot (to jsou takové, které sahají až do skutečného pasu, a vychází ze z nich pro střihové manipulace) potřebujeme znát:

  • obvod pasu (op)                             měříme v nejužším místě trupu
  • obvod sedu (os)                              přes boky a zadek
  • boční hloubku sedu (bhs)          v sedě, od pasu po židli po boční straně
  • délku kalhot (dk)                            od pasu na zem, po boční straně
  • kolenní šířku (kš)                            od vnitřního švu k bočnímu
  • dolní šířku kalhot (kš)

Naměřené obvodové tělesné rozměry zapíšeme do tabulky v polovičních hodnotách. Délkové a šířkové rozměry zapíšeme celé.

tabulka pro zapsani rozměru kalhoty

Pro velikost M například takto:

vstupni rozmery kalhoty

Trocha teorie… Zásady při konstruování střihu kalhot

Pro samotné kreslení si nevystačíme jen s naměřenými hodnotamiKalhoty se šijí z materiálu, které jsou různě pružné nebo nepružné. Někdo preferuje kalhoty, které na tělo přiléhají - přiléhavé. Jiný polopřiléhavé nebo volnéA proto je třeba zohlednit, kolik k naměřeným hodnotám přidat (nebo ubrat) na přídavcích.

Typ kalhot je dán přídavkem na volnost (P) k obvodu sedu:

  • kalhoty přiléhavé                    - 2 cm 
  • kalhoty polopřiléhavé          0–1 cm
  • kalhoty volné                            2–5 cm

Tyto hodnoty se uplatňují v základní konstrukci. Velmi volné kalhoty se tvoří střihovou manipulaci ze základní konstrukce.

B. Vypočítáme si vzorečky, které jsou pro zdárně zhotovený střih nezbytné.

Vypadají složitě, ale to jen první zdání . 

Příklad vyplněné tabulky podle rozměru uvedených výše:

výpočty kalhoty 

Doporučuji, padnutí střihu nejdříve ověřte na zkušebním vzorku.

Střih je bez přídavků na švy! Až budete kreslit na látku, nechte si od okraje látky místo na švovou záložku.


Postup při hotovení základního střihu kalhot

Konstrukce předního dílu (PD)

1. Narýsujeme si uhel dvou přímek přímky pasové a přímky boční.

2. Od průsečíků těchto dvou přímek směrem dolů po boční přímce si naneseme délkové rozměry: boční hloubku sedu (26 cm) a délku kalhot (104 cm). Z těchto bodů vedeme kolmice směrem vpravo. Vznikly přímky rozkroková a dolní. Změříme si vzdálenost od přímky rozkrokové po přímku dolní, která se nazývá vnitřní kroková délka (vkd = 78 cm). Od dolní přímky směrem nahoru po boční přímce si naneseme hodnotu 1/2 vkd + 6 (45 cm), zakreslíme kolmici směrem vpravo. Vznikla přímka kolenní. Od rozkrokové přímky směrem nahoru po boční přímce si naneseme hodnotu 1/10 os + 2 (6,8 cm) a opět zakreslíme kolmici směrem vpravo. Vzniklá přímka se jmenuje sedová.

 kalhoty 1

3. Na rozkrokové přímce směrem vpravo naneseme šířkový rozměr 1/2 os + P (24 cm), směrem nahoru zakreslíme kolmici - přímku přední středovou a od ní si naneseme další šířkový rozměr: 1/10 os (4,8 cm), který určuje šíři výkroje PD. Součet obou nanesených hodnot určuje šíři nohavice PD kalhot v rozkrokové části. Tuto šíři PD rozdělíme na 1/2  a zakreslíme přímku, která vede od přímky pasové až k přímce dolní. Tato přímka tvoří střed PD kalhot.

4. Na kolenní přímce na každou stranu od středu PD kalhot naneseme hodnotu 1/2 kš – 1 (10 cm) a na dolní přímce na každou stranu od středu PD kalhot naneseme hodnotu 1/2 dšk – 1 (9 cm). Zakreslíme část bočního okraje kalhot tak, že spojíme nanesené hodnoty na dolní a kolenní přímce a poté je spojíme s průsečíkem přímky sedové a boční. Vnitřní okraj kalhot zakreslíme podobně. Spojíme nanesené hodnoty na dolní a kolenní přímce a poté je spojíme s naznačenou šíři výkroje PD.

5. Pasovou přímku snížíme o 0,5 cm a naneseme hodnotu 1/2 op + hodnota případného záševku nebo záhybu (21 - 22 cm), určující šíři PD kalhot v pase. Naznačenou hodnotu spojíme s průsečíkem přímky sedové a boční. Dokreslili jsme přímku boční a zároveň dokončili konstrukční síť kalhot.

6. „Vytáhneme“(zakreslíme) správný tvar konstrukce PD kalhot.

kalhoty 2

Postup při hotovení základního střihu kalhot

Konstrukce zadního dílu (ZD)

7. Konstrukce střihu zadního dílu vychází z konstrukční sítě PD, a proto je třeba nejprve předkreslit konstrukční síť PD.

8. Na pasové přímce od středu PD k přímce přední středové naměříme hodnotu 1/10 op + 1 (4,6 cm) a zakreslíme přímku, která vychází z průsečíku přímky rozkrokové a přímky přední středové a pokračuje kousek nad přímkou pasovou. Tato přímka se nazývá přímka zadní středová.

Na zadní středové přímce, od průsečíku se sedovou a taky pasovou přímkou si směrem nahoru naměříme hodnotu 1/10 os – 2 (2,8 cm). Tyto hodnoty jsou nezbytné pro úpravu pasové a sedové přímky s ohledem na sklon přímky zadní středové.

kalhoty 3

9. Na rozkrokové přímce od průsečíku s vnitřní okrajem kalhot si směrem vpravo naměříme hodnotu 1/10 os (4,8 cm). Tento rozměr určuje šíři nohavice a pohodlí sedového výkroje ZD. Zároveň rozšíříme předkreslenou konstrukcibočním a vnitřním okraji o 2 cm na dolní a kolenní přímce. Zakreslíme část bočního okraje ZD tak, že spojíme nanesené hodnoty na dolní a kolenní přímce a poté je spojíme s průsečíkem přímky sedové a boční. Vnitřní okraj kalhot zakreslíme podobně. Spojíme nanesené hodnoty na dolní a kolenní přímce a poté je spojíme s naznačenou šíři výkroje ZD.

10. Provedeme úpravu sedové a pasové přímky s ohledem na sklon sedového výkroje a zároveň naneseme hodnoty, které určují šíři Zd v pasové i sedové části. Šíře sedové části je určena hodnotou 1/2 os +1 až 2 (26 cm) a šíře v pase hodnotou 1/2 op – 1 + Z.

kalhoty 4

11. Upravenou pasovou přímku rozdělíme na třetiny a spustíme krátké kolmice, které určují umístění záševku na ZD. Hloubka záševku je 8 až 12 cm. Šíře záševku se pohybuje od 1,5 až 4 cm. Záševek vznikne spojením naznačené šíře a naznačené hloubky záševku.

 12. „Vytáhneme“ (zakreslíme) správný tvar konstrukce ZD kalhot.

kalhoty 5

Pokud chceme kalhoty „bokové“, zakreslíme  „nový“ pasový okraj od původní pasové přímky směrem dolů asi 7 až 10 cm.