Jak si ušít tričko

Dámských triček není nikdy dost.

Trička jsou velmi oblíbeným, všestranným kusem oblečení a lze je nosit na různé příležitosti a aktivity.

A přestože se zda, že jich je v obchodech nadbytek, nemusí nám nabídka vyhovovat. Pokud však najdeme vhodný střih, můžeme si začít šít trička vlastní.

 

Brzy zjistíte, že jde o návykovou záležitost a zálibu, kterou je ovšem snadné si zdůvodnit.

 

  • Šitím vlastních triček můžete vyjádřit svou jedinečnou kreativitu a osobnost. Můžete si vybrat látky, barvy a detaily podle svých představ, což vytvoří oblečení, které bude skutečně unikátní.
  • Střih si můžete přizpůsobit svému tvaru těla a proporcím. To znamená, že tričko bude dokonale padnout a zdůrazní vaše silné stránky.
  • Když si sami šijete trička, máte kontrolu nad kvalitou šití i použitých materiálů. Můžete si vybrat látky a nitě nejvyšší kvality.
  • Šitím vlastních triček můžete přispět k udržitelnosti tím, že si můžete vybrat ekologičtější látky a minimalizovat zbytečnou spotřebu. Tím také snižujete dopad módního průmyslu na životní prostředí.
  • Šití může být skvělým koníčkem. Vytváření vlastního oblečení vám může přinést radost a uspokojení z tvoření něčeho nového.
  • Když si ušijete tričko sami, můžete se na něj dívat s hrdostí, protože jste vložili do jeho vytvoření svůj čas a úsilí. Bude to tričko, které má skutečný příběh a hodnotu.
  • A co se může hodit, budete mít super dárek pro své blízké. Osobně ušité tričko, může být krásným dárkem.

Návod na ušití jednoduchého trička

V mých šicích kurzech je tenhle střih nejoblíbenější.

Budeme potřebovat

1. Úplet 200 až 220 g/m2, šíře 140 cm ±, ve složení 95 % bavlna + 5 % Elastan, případně 95 % bavlna + 5 % elastan nebo 96 % viskóza + 4 % elastan. 

(Tričko z obrázku je ušito z materiálu - úpletu jehož složení je 95 % bavlna + 5 % elastan). Délka úpletu závisí na výšce postavy a tom, jak dlouhé tričko chceme. (Při výšce postavy 164 cm si vystačíte s úpletem o délce 1,20 - 1,30 m

2. Střih na tričko. Pokud ho ještě nemáte, návod na něj najdete zde (klikněte)

3. Vhodné, ideálně polyesterové nitě 

4. Šicí stroj, overlock a coverlock nebo šicí stroj s pružnými stehy

POSTUP ŠITÍ

1. Připravit si úplet pro stříhání (nepředepírejte, kroutil by se)

Pokud šijeme z jednobarevného materiálu, pokládáme úplet lícem dolů. Pokud si potřebujeme hlídat směr vzoru, skládáme úplet lícem nahoru abychom na vzor dobře viděli a vyhnuli se případným nerovnostem.

2. Položit střih na úplet, srovnat střih do správného směru, vystřihnout díly 

  • poloha střihu se může lišit s ohledem na šíři vašeho materiálu

1

 2

 3

 4

 5

 6

 7

 8

 9

 10

 11

 12

 13

 14

 Máme hotovo.

 AŤ SE DÍLO PODAŘÍ :-)